De overstap naar DDR4 geheugen

In de herfst van dit jaar is het eindelijk zo ver. Verschillende fabrikanten starten met de commercialisering van DDR4-geheugenmodules. Dat deze nieuwe geheugenmodules voordelen hebben ten opzichte van het huidige DDR3 geheugen, is logisch. De vraag die je je moet stellen is of het gebruik van DDR4 werkgeheugen wel aantrekkelijk is voor je? Is DDR4 een must have, of kan je gerust nog enkele jaren verder werken met je huidige hardware?

Een reis door de tijd

DDR3 werkgeheugen verscheen in 2007 op de markt. Twee jaar voordien, startten de fabrikanten al met het onderzoek naar de opvolger van DDR3 geheugenmodules. Dat de introductie van DDR4 geheugen even op zich liet wachten, was ergens te verwachten. DDR3 geheugen moet eerst voldoende winst opleveren om de onderzoekskosten terug te verdienen. Nadien zorgen schaalvoordelen, verbeterde productietechnieken en de concurrentie voor dalende verkoopprijzen voor geheugenmodules. We stapten massaal over van DDR2 modules. De ontwikkeling van de andere componenten in je PC versnelde tegelijkertijd waardoor de computersystemen op korte tijd veel krachtiger werden. Vermits je werkgeheugen niet de bottleneck is, is er geen noodzaak aan nieuw en sneller werkgeheugen.

kaigai-02

Anderzijds is het de JEDEC (Joint Electron Devices Engineering Council) die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en goedkeuring van de geheugenstandaarden. Een comité staat niet synoniem voor snelheid en vrijheid. Zolang de JEDEC geen standaard goedkeurde, moesten de fabrikanten geduldig wachten voor ze volop aan de slag konden. Daarom is er 9 jaar tussen het initiële onderzoek en de feitelijke commercialisering.
 

De voordelen van DDR4 werkgeheugen

Zonder in te gaan op het technische aspect van DDR4 modules, kennen ze drie voordelen: efficiëntie, snelheid en hogere geheugendichtheid.

De efficiëntie wordt bereik door een lager voltage. DDR3 geheugen werkt meestal op 1,5V terwijl DDR4 geheugen slechts 1,2V nodig heeft. Dit zorgt voor een verbetering van 20%. Daarnaast verbruiken de nieuwe modules veertig tot vijftig percent minder in standby mode dankzij de deep power-down mode. Dankzij deze deep power-down mode kan je systeem in standby gaan zonder je geheugen te vernieuwen.

DDR4-578-80

De verhoogde efficiëntie van een DDR4 geheugenmodule heeft een tweede voordeel. Omdat de module minder warmte genereert en minder energie verbruikt, is het mogelijk om de kloksnelheid van het geheugen te verhogen. DDR3 geheugen bereikt maximaal 2133 MHz terwijl er al sprake is van DDR4 modules die 3200 MHz behalen. Op lange termijn zou het zelfs mogelijk zijn om 4266 MHz te behalen. Daarnaast roept de controller het DDR4 geheugen parallel aan, hetgeen niet gebeurt bij DDR3 geheugen.

Tenslotte verdubbelt de geheugendichtheid bij DDR4 geheugen. Daarom zal je enkel geheugenmodules vanaf 4 GB vinden in plaats van de 2 GB modules bij DDR3 geheugen. Bij de lancering zullen het vooral modules van 4 GB zijn, gevolgd door introducties van 8, 16 en 32 GB.

amd-minne_59852a

Wanneer schakelen we over?

Om gebruik te maken van het nieuwe geheugen, moet je een grote investering doen. Het geheugen kost vermoedelijk 40 – 50% meer. Daarnaast moet je moederbord compatibel zijn met DDR4 geheugen. Het is dus niet backwards-compatible met DDR3. De huidige generatie moederborden kan dus niet eens DDR4 geheugen gebruiken. De eerste chipset die ondersteuning zal hebben voor DDR4 is de X99-chipset, die hoort bij het high-end Haswell-E platform van Intel. De volgende generatie consumenten processors van Intel, genaamd Broadwell, maakt gebruik van de H97-/Z97-chipsets, en zal dus ook nog geen DDR4 geheugen ondersteunen. De daaropvolgende generatie, genaamd Skylake, zal met de nieuwe 100-serie chipsets pas de deuren openen naar DDR4 geheugen voor Jan en alleman. Dat gaat dus nog wel even duren.

Er zijn natuurlijk wel andere groepen waar DDR4 geheugen wel aantrekkelijk zou kunnen zijn. Eigenaars van een server(park) die/dat intensief gebruikt wordt, kunnen baat hebben bij de implementatie van DDR4 geheugen omdat het de snelheid ten goede komt, terwijl de energierekening minder wordt. Wel is het belangrijk dat de servers geen bottleneck hebben. De implementatie van nieuw geheugen heeft geen nut als de harde schijf onvoldoende prestaties levert. Voor overklokkers en gamers die een uitermate krachtig systeem willen, gaat bovenstaande redenering ook op.

De gemiddelde computergebruiker heeft meer baat bij een krachtigere processor of een solid state disk in plaats van een harde schijf. Volgens analisten duurt het tot 2016 voor de prijs van DDR4 geheugen de huidige prijs voor werkgeheugen bereikt. Nadien zullen de geheugenmodules zelfs goedkoper worden dankzij de stijgende vraag en het aanbod dat zich hierop afstemt.

G.Skill-DDR4-Memory
 

Conclusie

Is DDR4-geheugen een stap vooruit? Ja! Maar enkel early adopters, overklokkers en servereigenaars hebben op dit moment baat bij een overstap. De andere computergebruikers zullen nog enkele jaren moeten wachten. Het nieuwe DDR4 geheugen zal voorlopig alleen nog maar beschikbaar zijn voor het high-end Haswell-E platform van Intel, dus de meeste mensen zitten nog wel even vast aan DDR3Dat maakt verder niet uit, aangezien een upgrade van je processor of harde schijf vaak meer snelheidswinst op zal leveren dan DDR4 geheugen.

images(3)

Author: Anonymous

Copyright © 2012 Ronver Systems | sitemap | site by MoonWorks